2011. július 26., kedd

Szeretnétek egy kemencét?

Azt ígértem, hogy megosztom veletek azokat az ismerteket, melyeket nekem a Faluhely adott. Most szeretném nektek megmutatni, hogy hogyan lehet úgy fölhasználni a természet és az öregek hagyatékát, hogy abból egy új élet születhessen.

Szeretnétek egy kemencét?"Nos, akkor mit is kell tenni... keresni kellene egy jó mestert és kérni árajánlatot... Húúú ez ennyibe kerül!?! Akkor még gyűjtsünk rá... De akkoris lesz egyszer kemencénk! " - Felejtsétek ezt el!


Ez csak a megszokás... a kemencéhez szinte minden adott a környezetetekben, csak össze kell gyűjteni, és néhány vezérelvet követve a józan paraszti észre kell hallgatni. Én az első kemencémet 18 évesen építettem, ennek a képeit látjátok a bejegyzésben, a legutóbbit pedig éppen két hete... aztán vágtam bele a blogírásba. :)

Nem vagyok kemenceépítő vállalkozó, de tudom, hogy olyan búbos kemencét, melyet most bemutatok nektek, 4-500 000 Ft alatt nemigen vállal el egy szakember sem. Ha megfogadjátok a tanácsomat, akkor nektek 4-5000 Ft-ba, vagy talán annyiba se fog kerülni.

Na, de lássunk hozzá. Egy alföldi búbos kemencét fogunk most virtuálisan felépíteni, mely a XIX. században már az egész ország területén általánosan elterjedt forma volt. Most egy kerti kemencéről írok, de a technika lényege ugyanaz a szobai kemencéknél is. Eképpen fog kinézni:

Kép forrása
Minthogy teljesen hagyományos kemencét építünk, a hozzávalók is azok lesznek, méghozzá olyanok, melyek öreg házak bontásából könnyen és sokszor szinte ingyen beszerezhetők. Körbe kell kérdezni a vidéki, falusi ismerősöket, biztosan fognak tudni segíteni... legutóbbi kemencém anyagát egy baráti társaság szedte össze, teljesen ingyen. :)

Hozzávalók: (na ezt csak iránymutatásként írom, ez sok tényezőnek, de leginkább a kemence méretének a függvénye)

Kemencepadka: kb. 300 darab kisméretű tégla (az sem tragédia ha fél téglák is bekerülnek)

Töltésnek: 0,5-1,0 köbméter építési törmelék, cserépdarabok, sóder tört üveg vagy föld (ez mind jó lehet)

Üveg a jó hőhatás végett: a töltés tetejére legalább 10 cm vastagon jusson bármilyen forrásból származó tört üveg

Homok a hőszigeteléshez: kb, 0,2 köbméter

A kemence alja: kb. 25-50 db kisméretű, vagy 18-35 db nagyméretű tégla

Kemencefal: kb. 3-400 hódfarkú cserép (nyugodtan lehet akár 2/3 törött is!) és kb. 0,5 köbméter agyag

Kémény: kb. 500 db kismértetű tégla és 1 köbméter agyagos föld

Tapasztás: kb. 0,5 köbméter agyagos föld

Laposvas: 1,5-4 fm., szélessége 30-50 mm, vastagsága 3-6 mm

Kéményajtó: lehet találni bontásból, akkor adottak a méretek, de praktikus viszonylag nagy ajtót tenni a kéményre, kb. 600x800 mm.

Az első feladat tehát összegyűjteni ezeket az anyagokat. Soknak tűnik, de pár hét alatt összejöhet, sőt tapasztalatból mondom, ha igazán akarja az ember, akkor a sors mindig éppen jókor sodorja elénk a szükséges dolgokat!

 A kemence méretei: 


Változó lehet, de iránymutatásnak egy példa:

Sabján Tibor A búbos kemence c. könyvéből


Az építésről...

Végre ideértem, már alig vártam! Higgyétek el, hogy aki megpróbálja, annak sikerül, akinek sikerül, annak egy életre szóló élmény lesz!

- Mielőtt kirajzolnánk a tervezett kemencénk alaprajzát, már érdemes egy adag sarat elkészítenünk, mert annak nem árt jó pár óra pihenés. Ezt célszerű nem a gyepszőnyegen csinálni, hanem egy darabka csupasz földön, ponyván, vagy bármilyen nagy fémteknőben... de akár még az utánfutón is megtehetjük... rátok bízom, kell egy kis kreativitás. Szóval a földet (ami akár származhat a saját kertből is) elterítjük kb. 30cm vastagon, majd sorban kis gödröket vágunk bele kapával, melyeket feltöltünk vízzel. Ha jól beitta a vizet, akkor kapával az egészet átvágjuk. Először egy irányba, majd erre merőlegesen mégegyszer. Ezt addig csináljuk, míg a rögök szét nem mennek benne, s az egész jó ragadós nem lesz. Ekkor jön a gyerekek kedvenc része - mert kötelező bevonni őket! - mezítláb elkezdjük taposni a sarat. Megállunk a szélen egyhelyütt, s onnan indulva sűrűn egymás mellé lépdelve haladunk oldalra, s így járjuk körbe az egészet, majd csigavonalban haladunk a külső széléről a terület belseje felé. Ezt addig csináljuk, míg a sár olyan sima nem lesz, hogy a lábunkat úgy ki tudjuk húzni belőle, hogy nem marad rajta! Ha ezzel megvolnánk, állni hagyjuk. 

Kép forrása

- A helyválasztásnál érdemes figyelni az szokásos szélirányokra. Úgy kell elhelyezni a kemencét, hogy a szél "ne kapja ki" a tüzet belőle. Minthogy a kemence száját a kéményen keresztül érjük el, így a kémény felőli résznek mindenképp széltől óvott helyre kell esnie. Érdemes egyébként a kemencét fedett teraszra vagy egyéb fedett helyre építeni, minthogy sárral dolgozunk, a nagyobb viharok kárt tesznek a tapasztásban. Kő alapra nincs feltétlenül szükség, persze ha már van az csak jó. Fedett helyen megteszi a döngölt föld alap is, csak a víz ne férjen a közelébe.

-   A kemence alapját kirajzoljuk a talajra. Ez egy téglalap alakú kéményből és egy patkó alakú padkából áll, melynek a belső élére fogjuk majd a kemencefalat építeni.

- A téglából fölhúzzuk kb. 50 cm-ig a kéményt, közben elől hagyunk egy kis szellőzőnyílást. természetesen mindennemű falazáshoz a taposott sarat használjuk, melyet egy kicsit fölhígítunk vízzel, hogy jól tapadjon. Fölfalazzuk a padkát is, melyet úgy alakítunk, hogy oldalról nézve minden sort 1-2 cm-rel kijjebb rakunk. Így a padka mutatósabb lesz, illetve ha leülünk nem verjük le a cipő sarkával a tapasztást. Fontos, hogy kényelmes ülőfelület legyen, legalább 40 cm és még ráférjen a kemencefal is, ami 12-16cm. Mi döntjük el, hogy milyen széles és magas padka kényelmes nekünk. Ha ez megvan, föltöltjük 2/3-ig a belsejét építési törmelékkel, majd üvegtörmelékkel, végül vékonyan homokkal. Ez lesz az ágya a kemence aljának, melyet kirakunk téglából.  Nem írok le minden lépést és fogást, inkább mutatok képeket, azon látszani fog minden.
A képeken már látszik a kemence szája és a kémény is, én ezt raktam föl elsőnek. Nem kell aggódni a kémény és a kemence kötése végett, az agyag kiválóan összetartja majd. Megmutatom a kéményt elölről.


- Az alsó kis lyuk a hamuslyuk, látható a működése. A kemencéből kihúzott hamu leesik a nyíláson és elöl a lyukon kiszedhető. Fontos ez a kémény megfelelő huzatja végett is. A kéményen fölül lévő ajtó nem szükséges, én füstölő funkciót is adtam a kéménynek pár beleépített rúd által. Az ajtónyílások tetején laposvas áthidalók tartják a fölötte lévő falazatot.


- Eddig eljutottunk, akkor kezdődhet a kemencefal fölrakása. Itt még alulra raktam 3 sor téglát, ma már nem teszem, hanem egyből indítom a cserépfalat.
Ezen az alsó képen illusztrálom, hogy hogyan rakom kötésre az összetört cserepet. Ezt is sárba rakom, s a belső falat közben kicsit elsimítom, de ez külön tapasztást nem kap. A cserépkemence lényege, hogy a láng fölmelegítse a cserepet, ez fogja később a hőt leadni, így fölösleges lenne egy belső sárréteg, mely akadályozza ezt a folyamatot. Nyugodtan rakhatjuk a falat, nem fog bedőlni, a száraz cserép kirántja az agyagból a vizet, így az gyorsan kiszikkad... de nem szükséges sok agyag a rétegek közé. A forma kialakításánál csak a szememre és a "szépérzékemre" hagyatkozom, folyamatosan szűkítem a a patkó alakot, melynek a két szárát egyre közelebb hozom egymáshoz.

De régen volt! :)

 - Mikor eljutunk a kemence vállához, akkor a patkó két szárát összekötjük két laposvassal. Erre két sor egész cserepet fektetünk, s innentől már nem patkó, hanem kör alakba rakjuk tovább a kemencét a tetejéig. Végül a tetejét is áthidaljuk egy laposvassal és hasonlóképp lefedjük.
Ha jól dolgoztunk, gyönyörű, szimmetrikus formát kapunk.- Jöhet a kémény tetejének fölfalazása. Én 5 téglás kéményt raktam, így előbb fokozatosan összeszűkítettem a kéménytestet. Ezután már csak a tapasztás és meszelés van hátra.  A tapasztáshoz különösen fontos, hogy jól át legyen taposva a föld, s ha máshova nem is, de ide valóban agyagos föld szükséges. Ebbe sok töreket, sőt szálas szalmát keverjünk, akár a tarlóról szedjük össze, akár bálát bontunk, ne sajnáljuk, mert ez fogja megakadályozni/csökkenteni a tapasztás szétrepedezését. Nem kell csirkeháló vagy más modern anyag, csak ne sajnáljátok az szalmát! Én annak a híve vagyok, hogy a tapasztást egy 2-3 cm vastag rétegben, egyszerre vigyem fel. Természetesen kézzel, jól eldolgozva a falon. Szikkadás közben repedezni fog, ekkor nagyon híg anyaggal újra és újra átkenjük. 

- Szép díszítőelem a kemence tetején körbefutó díszvonal. Ezt kézzel is kialakíthatjuk, de vághatunk hozzá fából sablont, melyet bevizezve körbevezetünk a felpúpozott agyagon, melyhez itt keverjünk egy adag meszet is, hogy jobban megálljon a forma. 
A kéményt és a kemence száját belülről is tapasztjuk.
Jöhet a meszelés, amit 4-5-ször kell megismételni, hogy szép fehér legyen. Közben meg kell várni a teljes száradást. Az év során érdemes többször is meszelni. Én a kemence használata után szoktam ezt megtenni, mikor még meleg, mert a hő gyönyörűen összehúzza a meszet, amibe egy kis finom homokot is keverek, ez eltünteti a repedéseket.
Ezután már csak a kiégetés van hátra. Érdemes rögtön a kész kemencébe begyújtani, de csak addig tüzelni benne, míg a fala langyos nem lesz, majd másnap újra csak eddig. Ha úgy érezzük, hogy a tapasztás rendesen megszilárdult, akkor már föl lehet forrósítani a kemencét is, nem reped szét, nem lesz semmi baja!

A tapasztás repedéseiről... valamennyi mindig lesz. De ez nem baj. Hozzátartozik a természethez. Egy kis sár vagy homokos mész és újra gyönyörű kemencénk lesz... télen-nyáron, mindig!


Ezzel meg is volnánk. Bevallom nektek, sokkal jobban elfáradtam, mint az építésben. Már csak arra van erőm, hogy biztassalak benneteket.  Szerezzétek be Sabján Tibornak A búbos kemence  című könyvét, sokat tanulhattok belőle! Ne adjatok ki vagyonokat egy vállalkozóknak a kerti kemencéért. Szeressétek, akarjátok, csináljátok. Ha elkészül, olyan lesz mintha a gyermeketek lenne! Ha nekem 18 évesen sikerült, akkor nektek is... akarni kell és hinni! Ha bármiben elakadtok, forduljatok hozzám és ha tudok segítek! További szép napot nektek!

34 megjegyzés:

 1. A kemencét imádom...neked pedig külön gratulálok,hogy ilyen ügyes vagy!és alkotsz,és mersz!...Mondhatom azt ,hogy sok férfi megirigyelhetne?.....:)Büszke lehet reád MINDENKI!...Én mozaikcsempézésbe fogok belefogni...S:K..és remélem sikerülni fog!..Valamit alkotni fogok!..Kerti "zuhanytálcaszerüséget..".!...ami dekorációjellegü is lesz...sajnos nincs hely a kertben kemencére...!:( köszönöm hogy megosztottad ...hátha a fiaméknak hasznos lesz....

  VálaszTörlés
 2. Köszönöm. Jó alkotást neked, én TUDOM, hogy sikerülni fog, mert a hozzáállás már remek! :)

  VálaszTörlés
 3. Hűűű...igazán most kezdtem olvasni a blogodat.eddig csak "nézegettem"-most van időm :)
  Nem tudom igazán mi a szakmád..de ügyes kreatív vagy..(nemcsak a kemencét nézve)Van még ilyen pasi eladó valahol? :D bocsánat-senki se sértődjön meg!:) Én is szoktam alkotni,bár a foglalkozásomtól távol áll,de igazán az kapcsol ki ha bármit "csinálhatok"Kisebb nagyobb dolgokat,de volt már,hogy konyhát,fürdőt csempéztem,vagy bútort állítottam össze.Imádom a természetet,bár közelebb is ehetnék hozzá,sajnos nem kertes házban élek.De egyszer talán.. ;) Sok sikert a mindennapokban ,és a blogozásban.Re,élem sok ilyen hasznos,kreatív,dologgal örvendeztetsz majd meg minket! :)

  VálaszTörlés
 4. Köszönöm kedves soraidat! Ami a szakmámat illeti, amit én tudok, az csak töredéke annak, amit mondjuk 100 évvel ezelőtt bármelyik falusi gazda tudott... hitt, szeretett, gazdálkodott, épített, alkotott, amit nem ismert, arra szüksége sem volt. Ma sokkal több dolgot ismerünk, mint amennyivel boldogan élhetnénk... de erről majd később, szóval látogass gyakran. :) Tudom, hogy ügyes vagy, jártam már a virtuális portádon és nagyon tetszett! Köszönöm mégegyszer s én is minden jót kívánok! Nézz be sűrűn!

  VálaszTörlés
 5. Köszönöm én is a kedves szavakat! :)

  VálaszTörlés
 6. Ahogy írtad, általában "a sors mindig éppen jókor sodorja elénk a szükséges dolgokat", mint most elém ezt a bejegyzést...most már tudom, hogy előbb-utóbb nekünk is lesz saját magunk építette kemencénk, nem csak ötletet, erőt is adtál hozzá :)
  Köszönet a bejegyzésért, a részletes útmutatóért, és gratulálok ehhez a remek, kuckós, szeretettel teli bloghoz!

  VálaszTörlés
 7. Köszönöm! Örülök ha segíthettem! Ha bármilyen kérdésetek adódna építés közben, írj és segítek. Nagyon örülnék, ha azok közé tartoznátok, akik maguk valósítják meg álmaikat és kemencéjüket... bár ahogy soraidat olvasom, már most is ide tartoztok! :)

  VálaszTörlés
 8. A helyét már ki is néztük, kezdődhet a gyűjtés... :)
  Igen, álmaink jó részét sikerült megvalósítani, de van még a tarsolyban bőven, szerényebb és merészebb is. Köszönöm a felajánlásod, ha megakadnánk, akkor segítségért, ha netán nem, akkor boldog (és büszke) kemencetulajdonosként fogok jelentkezni. Úgyis régi vágyam már egy valódi (saját) kemencés kenyér... :)

  VálaszTörlés
 9. Csak támogatni tudom ezt a blogot....az ötletét, a szándékot, a hitedet!
  Mi nagycsaládként belevágtunk az önfenntartásba...saját kert művelése, állattartás természetes módon. Mivel gyermekkoromban ezt láttam a nagyszüleimtől, rengeteg dolog előjön az emlékezetemben, az emlékezetemből...
  Nem is gondoltam volna!(Pl.:tudok csirkét, nyulat bontani, kést élezni, szerszámnyelet készíteni akácfából...)
  Csak alázattal tudok gondolni mindenre, ami a hagyományos paraszti életformát, gazdálkodást jelenti.
  S nem csak a kézzel fogható dolgokra célzok.
  Én ezt a kultúrát tartom jó és követendő példának, minden értékével együtt!
  Próbálok a gyermekeimmel megismertetni minél többet ebből a világból...mert hitem szerint ez a legértékesebb útravaló, amit adhatok nekik!
  Áldás, hogy vagy s megerősít engem abban, hogy jó úton haladok - hogy így is lehet...!!!
  Üdvözlettel : egy négy gyermekes édesanya

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem is gondoljátok milyen jó ilyen üzenetet olvasni! Köszönöm és kívánok nektek minden jót az elkövetkezőkre! Jó úton jártok... és egyre többen látják ezt!

   Törlés
 10. Gyerekkoromban volt buboskemencenk, imadtam az illatat amikor fel volt melegedve. Anyukam sutott fozott benne.Koszonom, hogy megosztottad es gratulalok nagyon ugyes vagy!!! :)

  VálaszTörlés
 11. Köszönöm ezt a leírást! Már egy ideje tervezem a kemence építését (egyet kívülre, fedetten, egyet pedig belülre, a házunkba), így most már közel került e tényleges megvalósítás. Az ilyen ismeret, tudás az aranynál is értékesebb! A nem is olyan távoli jövőben ez lesz a mérce. A falu is csak attól "életképtelen", hogy "piacosították". Amennyiben visszatér eredeti rendeltetéséhez, ismét virágzó lesz.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Csak most olvasom e sorokat, melyeknek nagyon örülök! Remélem már közel a megvalósítás... minden értelemben.

   Törlés
 12. Régóta dédelgetett álmom egy kemence. utána is néztem az építésének, de túl bonyolultnak tűnt úgyhogy letettem róla, építtetni pedig nagyon drága. Ahogy viszont te leírtad máris megvalósíthatónak látom és az anyagok is könnyen beszerezhetők számomra. Köszönöm neked ezt a leírást!

  VálaszTörlés
 13. Szívből gratulálok!
  Ez az oldal tökéletesen a szívemnek, lelkemnek való; a legszebb amit valaha láttam! Nagyon boldog vagyok, hogy rátaláltam! Köszönöm!
  Judit

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én pedig csak most találtam erre a hozzászólásra. :-) Köszönöm én is. :-)

   Törlés
 14. Kerestem es talaltam :)
  koszi!

  VálaszTörlés
 15. Szia!

  Gratulálok, remek kemencét építettél. Írásod hatására és egyszerű paraszti ésszel is felfogható leírásodra alapozva,
  Én is építettem egy kemencét az udvaromba. Nagyon finomakat lehet benne sütni, ezért biztosan jól sikerült megépíteni.
  Az enyém téglából és vályogból készült, ezek az anyagok álltak rendelkezésre. Meg is lepődtem, hogy ennyi elfekvő anyagom volt a ház körül (110 éves vályogházban lakom).

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. De jó ezt olvasni! Kívánom, hogy sok csoda szülessen benne!

   Törlés
 16. Ma este találtam a blogodra nagyon szimpatikus nekem nyugdijjas napjaimat szeretem ,, a hazámba tölteni--- falun nöttem fel egy nagy sváb családban pest megyében 67--éves vagyok,,egy tornácos házban élvezem a falusi életet,majd sok élményt közlök én is--- boldog vagyok,, a gyerekkorom szép emlékeit idézi elö,, köszönöm , hogy vannak,--- a kemencéhez csak gratulálni tudok... én küldtem az e-mail cimem ma este--a kirándulás végett

  VálaszTörlés
 17. Szia!!!!
  Szeretnék én is építeni egy kemencét beltérre. Az lenne kérdésem,hogy mennyire probléma ,ha a kéményem a búb mögött lenne. Ugyanis az adva van mérete 25x25-ös.
  Tisztelettel: Attila

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ha jól gondolom, a kémény elé raknád a búbot és annak falára tennél ajtót. Sokan építik így, működik is a dolog, bár én nem csináltam még ilyet. Csak az a fontos, hogy jól huzatoljon a kémény (és a 25x25-ös elég kicsike, különben a kemenceszájon fog kijönni a füst. De szerintem működni fog a dolog. Az más kérdés, hogy hogy kötöd bele a kéménybe, mert a normál lyuk szinte biztosan kevés, legalábbis én jobban megnyitnám a kémény oldalát, ha ahhoz illeszted a patkót.

   Törlés
 18. A kémény belső mérete pontosan 30x25-ös.A kemencebence.hu-n van egy blog "hátsó vagy első kéményes legyen a kemence. Külőnben azt,hogy érted a kémény megnyitását.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Na, látod, többet tudsz, mint én. Szerintem ez a kémény jó lesz. Sajnos nem tudom elképzelni, hogyan tervezed, félő hogy csak elbeszélnénk egymás mellett. Egyet tudok tanácsolni, mindig hallgass a józan paraszti eszedre.

   Törlés
 19. Hát ez szuper! Most találtam meg a blogodat, és nagyon megörültem neki! Már korábban is beszéltük párommal, hogy a jelenlegi kerti sütőt le kellene bontani, és egy jó kis kemencét építeni a helyére. Amúgy az is téglából van, hasonló kéménnyel. :-) A baj az volt, hogy fogalmam sem volt, hogyan is kellene nekiállni. Így most már nem lesz nehéz, csak össze kell vadászni a hozzávalók hiányzó részét. Mert amúgy sok minden van elfekvőben, ami kell hozzá. Egyébként mennyi idő alatt lehet megépíteni körülbelül? Mondjuk ha egy hét- 10 nap szabadságon van az ember, gondolom belefér. gratulálok a blogodhoz, biztosan rendszeresen olvasni fogom.

  VálaszTörlés
 20. Kedves Tibor!
  Szeretném a segitségét kérni a kemence építésénél lehet e más fajta cserepet használni,mint a hódfarkú?
  Köszönöm a válaszát előre is: pergerné.
  E-mail:pergerbelane@gmail.com

  VálaszTörlés
 21. Már megint megerősítést kaptam azt illetően, hogy semmi sincs véletlen! :) Álmaimban, vágyaimban egy "nagyon vidéki" otthon szerepel, amiben kemencének is kell lennie. Ezen írás olvasása után, ennek sem állhat útjába semmi! Hálám és köszönetem az itt leírtakért! Üdvözlettel: Szilágyi Ilona

  VálaszTörlés
 22. Üdv:Nagyon szép!! Szerintem én is megépítem magamnak..:D

  VálaszTörlés
 23. Hallo, olvastam a blogodat és gratulálok hozzá. Én egy kicsit alapos ember vagyok és mielőtt belekezdek valamibe, akkor előtte annak utána járok.
  Te a leírásban köbméterekben adtad meg az anyagmennyiség paramétereket. 0,2m3 homok 0,5m3 agyag stb. Számplgattam ée eléggé horror súlyok jöttek ki. Ha megadnád a súlyadatokat a nyersanyagokról. azt megköszönném, már csak amiíatt hogy jól számoltam e :) előre is köszönöm.

  VálaszTörlés
 24. Szia!
  Nagyon tetszik ez a blog... Ket evvel ezelott vettem egy gyonyoru hazat otthol es igyekszem minden evben hazamenni pici fiammal. En is akarok epiteni egy ilyen szep kemencet es a te eljarasodat talaltam a legkonnyebbnek. Ugyhogy iden hazamagyek es epitek egy szep kemencet magunknak.
  Itt Kanadaban minden tul modern, ures es izettlen.
  Koszonom, hogy megosztottad a kemenceepitesi fortelyokat, mert igy ezt meg en nokent is, segitseg nelkul megepithetem.
  Koszi!

  VálaszTörlés
 25. Szia!
  Örülök, hogy rátaláltam az oldaladra! Csak ámulok a tudásodon. És ilyen fiatalon!?
  Édesapám épített egy búbos kemencét, a nyári konyhába. Keveset volt használva, de miután meghalt 15-20 évig nem volt használva. Most újítjuk a konyhát, és a búbot szeretnénk rendbe hozni, hogy lehessen újra használni. Repedések vannak rajta, és a díszvonalnál egy kis darabka kitört. Mit javasolsz hogyan fogjunk hozzá? Újra kell tapasztani teljesen törekes vagy sima agyaggal, vagy a homokos mész elég?
  Válaszodat előre is köszönöm!
  Üdv: Emese

  VálaszTörlés
 26. Végre valaki bátran leírja azt amit a saját bőrén csontján megtanult.Persze mindezt szerényen és biztatóan. A mai celeb divat tajai mehetnek hozzád továbbképzésre óradijjas alapon.5000 ft/h minimum.

  VálaszTörlés