2011. július 22., péntek

Napfényben pompáznak a mocsári hibiszkuszok!


Kis családom nagy kedvencét szeretném bemutatni nektek, a mocsári hibiszkuszt (Hibiscus moscheutos).

  
Minthogy egyre népszerűbb, biztos sokan ismeritek, szeretitek. Hálás növény, nem igényel különösebb törődést, persze a vizet nagy mennyiségben szereti, de hát ezért is mocsári! :) Kedveli a napos helyet, de elég neki pár óra napsütés is, nálunk csak reggel és délelőtt éri igazán a nap, mégis gyönyörűen pompázik. Fehér, bordó, ciklámenszínű és még sok árnyalatú virága lehet. Szaporítása egyszerű, magról vagy tőosztással is könnyen sikerrel járunk. Minthogy a növény őszre teljesen elszárad, télire vissza kell vágni, s tavasszal évről-évre egyre dúsabban hajt ki. Ezzel azonban nem siet, türelmesnek kell lennünk! :) Ha cottage gardenben gondolkodunk, érdemes tavaszi, hagymás növényekkel körbevenni. Ez már csak azért is praktikus, mert mint írtam minden évben nagyobb helyet igényel, így célszerű viszonylag nagy szabad felületet választani neki, melyen szabadon pompázhatnak a hóvirágok, krókuszok, nárciszok, tulipánok, gyöngyikék... de aztán mikor mocsári hibiszkuszunk virágai kinyílnak, az biztosan magára vonja a figyelmet!  7 megjegyzés:

 1. Nekem csak sima Hibiszkuszok vannak,amit ugy hivunk hogy mályvacserje..legalábbis én ugy hallottam...De ez gyönyörü,láttam kertben ahol elég szép faméretüre is megnő....megpróbálok az ereszcsatorna elé,mellé ilyent ültetni,a pirosabb szinű tetszik,tényleg akkora a virágja mint akedves feleséged keze...mindkettő szép...:)

  VálaszTörlés
 2. Igen, az a mályvacserje, én is így ismerem. Nem tudom a mocsári változatnak van-e efféle neve, azt viszont igen, hogy egy japán kertész keresztezte ki és "alkotta meg". Igen, nekünk van egy közel 2 méter magas, fehér is, csak nem fért rá a képre. :)) Hatalmas virágaik vannak... Átadom a bókot mindkettejüknek! ;)

  VálaszTörlés
 3. Gyönyörűek. Én Farmoson láttam belőlük rengeteget, szinte minden portán volt fehértől a bíborig.

  VálaszTörlés
 4. Mostanában én is látom egyre több helyen, aminek nagyon örülök!

  VálaszTörlés
 5. Érdeklődni szeretnék, hogy hol lehet beszerezni, Móron élek de én még sohasem láttam ezt a mocsári fajtáját a hibiszkusznak. gyönyörű!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem tudom, hogy ott hol kapható, de nekünk megvan a családi forrásunk, szerintem tudnánk postázni ha szeretnél. Keress meg a faluhelymajor@gmail.com címen és megbeszéljük.

   Törlés
 6. Sziasztok! Sajnos már jóideje nem tudok magot küldeni senkinek, ez ügyben kérlek már nem írjatok. Köszönöm.

  VálaszTörlés